Mattias Olsson, elektriker

Mattias Olsson började som elektriker på Rottneros Bruk
juni 2020, mitt under pandemin. Han trivs särskilt bra
med variationen i arbetsuppgifterna och den
personliga stämningen på bruket.

Mattias Olsson

Hur var det att byta jobb mitt under pandemin?
- Det var helt rätt tid att börja här. Mitt tidigare jobb var som servicetekniker hos olika industrier i Sunne. Det hade varit svårt att sälja in uppdrag om jag hade varit kvar där under pandemin.

Hur kom det sig att du började just på Rottneros?
- Rottneros var det första jag tänkte på när jag sökte mig från mitt gamla jobb. Jag hade spenderat en hel del tid här tidigare som uthyrd elektriker och som tur var hade de utrymme att ta in mig. Det var en stor fördel när jag skulle börja att jag kände igen lokaler, system och anställda sedan tidigare.

Vad gör en elektriker på Rottneros Bruk?
- Vi är totalt sju elektriker på bruket. Alla jobbar dagtid och vi turas om med att ta beredskapen, en vecka i taget. Dagtid är våra sysslor indelat i olika inriktningar, t ex el, data och styrsystem. Men när vi har beredskap får vi rycka in överallt.

Vad har du för inriktning?
- Just nu är jag underhållselektriker, men på längre sikt är det tänkt att jag ska fokusera på de nya styrsystemen. 

Vad tycker du om Rottneros som arbetsgivare?
- Jag vill ju arbeta inom industrin. På Rottneros är det mer folklig och personlig stämning än på många andra ställen. Man känner i kroppen att alla verkligen vill att bruket ska finnas, det har en så lång historia. 

Vad är det bästa med ditt jobb?
- Det bästa med mitt jobb är variationen, det blir aldrig enformigt som det kan bli på större fabriker. Ena dagen kan jag programmera och andra dagen svetsar jag ihop ett fäste till ett skåp. Man kan sätta sin egen prägel och blir aldrig trött på jobbet.
Jag lär mig saker varje dag. Dessutom uppskattar jag verkligen att mentaliteten är så go och familjär.

Hur löser du normalt ett problem som du aldrig stött på tidigare?
- Om det inte är akut kan jag forska efter svaret själv, exempelvis söka i forum som leverantören av styrsystemet har eller felsöka med hjälp av aktuell dokumentation såsom el-ritningar osv. Är det bråttom att lösa problemet får man "dra i en livlina" och ringa en vän, till någon som har haft problemet innan. Även om det är mitt i natten.

Vad har du för utbildning?
- Jag har en gymnasial elektrikerutbildning, men har också gått en del kurser inom företaget, exempelvis elsäkerhet och lite inom S7 (olika styrsystem som Siemens arrangerar kurser i). Jag behöver lära mig nya saker hela tiden. Men trots att jag genomgått en utbildning så är man relativt ”nollad” tills man har löst ett problem på plats. Jobbet är väldigt erfarenhetsstyrt.

Kanske är du också intresserad av...